BISEXUALI

bisexual
Bisexualitatea este un comportament sexual sau o orientare care implica atractia fizica si/sau romantica, atat la barbati cat si la femei, pentru persoanele de acelasi sex. Bisexualitatea este una din cele trei clasificari majore in ceea ce priveste orientarea sexuala impreuna cu heterosexualitatea si homosexualitatea. Dar este in general in contrast cu homosexualitatea, heterosexualitatea si asexualitatea.

Grecii antici nu etichetau comportamentele sexuale ca hetero, homo, bi... pentru ca practicile sexuale (si) intre persoane de acelasi sex erau parte din viata sexuala a societatii. Textele antice fac referiri la bisexualitate fara a o eticheta ca atare.

Spartanii credeau ca dragostea si relatiile erotice intre soldatii cu experienta si novici ar solidifica loialitatea in lupta, in plus barbatii cu experienta ar fi dat astfel dovada de si mai multa vitejie in timpul razboaielor tocmai pentru a-si impresiona iubitii mai tineri. (Acestea nu erau relatii homosexuale, ci bisexuale, pentru ca soldatii maturi aveau fie sotii, fie iubite femei). Dupa ce soldatii tineri ajungeau la maturitate, relatia trebuia sa devina nonsexuala, dar nu este clar modul in care acest aspect era respectat cu strictete.

Desi a fost observata in diverse forme in majoritatea societatilor de-a lungul istoriei, bisexualitatea a devenit subiect de studiu serios doar dupa a doua jumatate a secolului 20. Dar ca si termenii hetero si homosexual, bisexual a fost inventat in secolul 19.

American Psychological Association spune ca orientarea sexuala este ceva care se formeaza continuu. Altfel spus, orientarea sexuala se dezvolta intr-o persoana pe toata durata vietii - diferiti oameni isi dau seama in diferite momente din viata lor ca sunt (sau nu sunt) de fapt heterosexuali, bisexuali sau homosexuali. Atractia sexuala, comportamentul si identitatea pot fi, de asemenea, incongruente, ca atractie sexuala si/sau comportament care nu pot fi in mod necesar in concordanta cu identitatea. De exemplu cineva poate fi atras de o persoana de acelasi sex, dar nu se comporta in consecinta si refuza sa se identifice ca atare. Unele persoane se identifica drept heterosexuali, homosexuali sau bisexuali fara sa fi avut nici o experienta sexuala. Altii au avut experiente homosexuale, dar nu se considera a fi homosexuali, lesbiene sau bisexuali. De asemenea, persoane care se identifica drept homosexuali sau lesbiene, ocazional, pot interactiona sexual cu persoane de sex opus, dar nu se vor reidentifica drept bisexuali. De altfel sunt chiar persoane cu un comportament si orientare clar homosexuala, care nu se identifica drept gay sau lesbiene ci doar ca "barbati care fac sex cu barbati" si "femei care fac sex cu femei".

Sunt si specialisti care afirma ca bisexualitatea poate fi, la fel de bine, doar o perioada de trecere de la un comportament heterosexual la unul homosexual sau invers dar si o orientare sexuala stabila. Unii membri ai comunitatii gay sau lesbiene sustin ca cei cu comportament bisexual nu sunt decat gay sau lesbiene care refuza sa-si recunoasca adevarata identitate sexuala.

Mai multe studii au comparat bisexualii cu hetero sau homosexualii si au indicat faptul ca bisexualii au rate mai mari de activitate sexuala si un mai mare interes erotic: Van Wyk si Geist (1984) au constatat ca bisexualii de sex masculin si de sex feminin au fantezii sexuale mai ample decat heterosexualii. Dixon (1985) a constatat ca barbatii bisexuali au mai multe activitati sexuale cu femei decat barbatii heterosexuali dar au mai putine casatorii fericite. Bressler si lavanda (1986) au descoperit ca femeile bisexuale au mai multe orgasme pe saptamana si le-au descris ca fiind mai puternice decat cele ale femeilor heterosexuale sau lesbiene. Ei au constatat si ca mariajele cu o femeie bisexuala sunt mai fericite decat cu femei heterosexuale. In cazul casatoriei cu o bisexuala exista mai putine spre deloc acte de infidelitate ascunsa ceea ce duce la o mai buna stabilitate a mariajului si scade rata divorturilor in astfel de cupluri.

bisexual
Un simbol comun al comunitatii Bisexuale este drapelul (sau un dreptunghi) care are o dunga roz in partea de sus pentru homosexualitate, una albastra in partea de jos pentru heterosexualitate iar in mijloc una purpurie - amestec de roz si albastru ce reprezinta bisexualitatea.

Un alt simbol, cu schema de aceeasi culoare, este o pereche de triunghiuri roz si albastru suprapuse, care dau violet cand se intersecteaza - triunghiul roz fiind un simbol bine cunoscut pentru comunitatea de homosexuali, cel albastru reprezentand heterosexualii. Insa acest simbol este contestat de unii pentru ca poate face trimitere la simbolistica nazista. Triunghiul roz (in germana: Rosa Winkel) a fost unul dintre insemnele din lagarele de concentrare naziste, era folosit pentru a identifica detinutii de sex masculin care au fost trimisi acolo din cauza homosexualitatii acestora. Fiecare detinut trebuia sa poarte un triunghi a carui culoare indica motivele pentru care acesta era inchis in lagar. Triunghiuri roz si galben, de exemplu, puteau fi combinate in cazul in care un detinut era considerat a fi gay si evreu. Prin urmare pentru a evita folosirea de simboluri cu triunghiuri a fost conceput un simbol ce infatiseaza o semiluna dubla. Acest simbol este folosit in Germania si tarile din jur. Un alt simbol folosit pentru bisexualitate este un diamant violet.
Este strict interzisa copierea sau reproducerea, totala sau partiala, a continutului acestui site fara acordul nostru scris!
Matrimoniale: Termeni si conditii de utilizare | Politica de confidentialitate |