GAY

gay
Gay este un cuvant care se refera de obicei la o persoana de sex masculin care manifesta atractie sexuala si/sau romantica pentru persoanele de acelasi sex, referindu-se practic la manifestarile homosexuale in zona masculina. Gay a fost initial folosit pentru a desemna sentimentele de a fi "fara griji", "fericit", sau "dezinhibat". La origine a fost folosit si ca avand conotatii negative.

Folosirea termenului ca o referire la homosexualitate poate data inca din secolul al 19-lea, dar utilizarea sa a crescut treptat in secolul 20. In engleza moderna, gay, a ajuns sa fie folosit ca un adjectiv, si ocazional ca un substantiv referindu-se la oameni, in special la barbati, si la practici si culturi asociate cu homosexualitatea. Pana la sfarsitul secolului 20, gay a descris barbati atrasi de persoanele de acelasi sex. Cam in acelasi timp, o noua utilizare, peiorativa a devenit raspandita in unele parti din lume. Printre vorbitorii mai tineri, capatand si un
sens batjocoritor echivalent cu gunoi sau prost de exemplu: "Asta e atat de gay!". In aceasta utilizare, cuvantul nu inseamna "homosexual", astfel incat acesta poate fi utilizat, de exemplu, cu referire la un obiect neinsufletit sau concept abstract pe care cineva il dezaproba.

Peter Tatchell (activist pentru drepturile gay) a sustinut ca termenul gay este doar o expresie culturala, care reflecta starea curenta a homosexualitatii in cadrul unei societati date. Tatchell spune "Queer, gay, homosexual... sunt toate doar identitati temporare, intr-o zi, nu vom mai avea nevoie de ele".

Termenul "homosexual" are o etimologie neobisnuita fiind alcatuit din doua parti componente, provenind fiecare din alta limba: prefixul grec "homo" si radicalul latin "sexualis".

Aceasta inadvertenta lingvistica a fost rezolvata in limba greaca printr-un cuvant in intregime grecesc (h)omofilofil la baza caruia stau 3 elemente:
prefixul "homo" = acelasi
partea mediana "filo" = sex / gen
sufixul "file" in greaca veche = a iubi
Asadar "(h)omofilofil" = cel ce iubeste pe cel de acelasi sex.

American Psychological Association afirma ca orientarea sexuala descrie modelul de atractie sexuala, de exemplu, comportamentul si identitatea homosexuala - gay, lesbiene. Dar nu exista nici un consens intre oamenii de stiinta cu privire la motivele exacte pe care un individ le are atunci cand dezvolta o orientare heterosexuala, bisexual, gay, sau lesbiana. Desi multi cercetatori au examinat posibilitatea genetica, influentele hormonale in dezvoltarea individului, mediul social, cultural etc. ei nu au putut ajunge la o concluzie clara.

Cu toate acestea homosexualitatea pare sa fi existat dintotdeauna - exemplele de practici homosexuale si de gay (in acceptia larga a cuvantului utilizat astazi) strabat istoria si vin din toate colturile lumii:

In Grecia antica relatiile de iubire homosexuala atat emotionala cat si fizica faceau parte din normele sociale fiind cultivate atat pentru valoarea lor pedagogica si martiala, cat si din motive demografice - nu se dorea o crestere a populatiei. Relatiile homosexuale intre barbati se derulau in paralel cu relatiile maritale, conturand un univers bisexual. In Sparta legea obliga barbatii sa aiba astfel de relatii cu tinerii cetateni. Aceste legaturi facandu-se numai cu acordul tatalui baiatului. Chiar si religia greaca binecuvanta astfel de relatii prin miturile ce erau prezentate ca exemple si contra-exemple, de pilda mitul lui Laios si Crisippos in care Laios in loc sa-l iubeasca precum cereau legile pe tanarul Crisippos (deci cu acordul tatalui tanarului si cu acceptul tanarului) il rapeste si il violeaza, crima pe care o va plati fiind blestemat de zei, blestem care va ajunge sa distruga pana si viata fiului sau, Oedip.

Din antichitatea greaca vine si dictonul latin "Taurum tollet qui vitulum sustulerit" care inseamna "Poate sa care si un bou, cel care a ridicat vitelul". Grecii spuneau asa referindu-se la faptul ca relatia homosexuala a unui barbat cu un tanar poate continua si dupa ce tanarul ajunge, la randul sau, barbat. Cu toate acestea, relatiile homosexuale intre barbatii marunti nu erau prea bine vazute de societate. Insa oamenii aveau exemple si in mitologie - Ahile si Patrocle - si in istorie - Alexandru cel Mare.

Istoricul Dio Cassius a scris in Istoria romana, 68.7.4 despre imparatul roman Traian: "Stiu, bineinteles, ca era devotat baietilor si vinului, dar daca ar fi facut vreodata ceva josnic ar fi fost criticat; in realitate el a baut cat a vrut insa a ramas sobru, si in relatiile lui cu baietii nu a facut rau nimanui."

Si nu este singura marturie istorica despre orientarea homosexuala a lui Traian - Aelianus Spartianus vorbeste in mai multe locuri despre acesti baieti, numiti "delicati" - favoriti, indicand ca Traian ii iubea cu pasiune.

Din studiile publicate de Michael Rocke si Guido Ruggiero aflam, fara tagada, ca in perioada Renasterii orasele din nordul Italiei, in special Florenta si Venetia erau renumite ca centre ale iubirii masculine. Traditia era urmata de majoritatea populatiei si avea origini antice. Si cei mai mari artisti si oameni de litere ai epocii, printre care Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Machiavelli participau la astfel de activitati, mai mult le proslaveau in operele lor.

In Anglia marele Shakespeare publica faimoasa-i colectie de sonete dar in cea mai mare parte a lor ele erau poeme de dragoste dedicate unui tanar. Insa rolul acestora, se pare ca era, doar exemplificarea unor manifestari prezente in societatea contemporana lui Shakespeare.

Ganimed, paharnicul zeilor, intruchipa amantul perfect in vechea traditie a iubirii intre barbati. In tarile arabe, poetii aduceau ode urmasilor medievali ai acestui paharnic adorand paharnicii frumosi ce ii serveau prin carciumi, majoritatea crestini sau evrei, cu care apoi imparteau patul noapte de noapte.

Potrivit lui André (Paul Guillame) Gide (22 noiembrie 1869 - 19 februarie 1951) scriitor, umanist si eseist francez, laureat al premiului Nobel pentru literatura in anul 1947, Sir Richard Francis Burton (19 martie 1821 - 20 octombrie 1890) explorator, lingvist, scriitor si soldat englez dar si altor surse, printre musulmani practica pederastiei si a homosexualitatii era foarte raspandita, daca nu chiar universala. Aceste practici supravietuind pana in zilele noastre asa cum a iesit clar la iveala dupa invazia trupelor americane in Afganistan cand traditia de iubire masculina din Kandahar, in care barbatii se iubesc cu amanti adolescenti (numiti "asna"), a fost facuta publica.

In China iubirea homosexuala era un aspect central al vietii cotidiene de la anul 600 i.Hr., la aceste practici participand toti barbatii "de la imparat pana la pescar".

In Japonia, timp de cel putin un mileniu, iubirea intre barbati a insemnat o parte esentiala in viata sogunilor, samurailor, preotilor... iar in ultimele veacuri, a burghezilor. Ele erau si parte din opera artistica si literara a Japoniei pana la sfarsitul anilor 1800. Aceste relatii (numite shudo) se desfasurau in general intre adulti si tineri, fiind marcate nu doar de diferenta de varsta ci si de cea de statut social.

In Asia Centrala, pe Drumul Matasii, cele doua traditii de iubire homosexuala intre barbati - cea venita din Orient si cea apartinand Occidentului s-au contopit dand nastere unei culturi locale.

Tinerii, numiti batcha, erau cantareti si dansatori care purtau vesminte curate, elegante si parul lung. Acestia erau admirati, curtati, si cumparati de barbatii marilor orase-oaza precum: Samarcand, Buhara, Taschent etc. Dar interesul pentru ei se sfarsea in momentul in care incepea sa le creasca barba.

In zona Pacificului in multe societati din Melanezia iubirea intre barbati este prezenta facand parte din cultura tribala. Unele triburi din Papua - Noua Guinee considera ca un tanar trebuie sa aiba o asemenea relatie pentru ca aceasta face parte din procesul sau de maturizare si pregatire pentru viata si responsabilitatile de adult. Dupa introducerea de catre misionarii din vest a religiei crestine in aceste zone, multi au devenit ostili si au dezaprobat relatiile homosexuale.

Incepand cu secolul XIX identitatea moderna homosexuala este in mare parte un produs al emanciparii cat si al miscarilor sociale incepute in 1969 in New York la Stonewall. In Europa chiar din anii 50 in unele tari sau chiar mai devreme din anii 40 in Olanda cand comunitatea Gay a fost recunoscuta oficial. Dealtfel Olanda este si prima tara din lume in care au fost permise casatoriile intre homosexuali, aceasta se intampla in 1997.

In Bulgaria relatiile sexuale intre oameni de acelasi sex au devenit legale in 1951, in Ungaria si Cehoslovacia in 1961, in Anglia si Wales in 1967 (pentru barbati peste 21 de ani). Scotia a permis relatii intime intre homosexuali in 1980, Irlanda de Nord in 1982. In marea Britanie varsta de la care legea permitea relatii intre persoanele de acelasi sex a fost coborata de la 21 le 18 ani in 1994 si mai apoi in 2000 de la 18 la 16 ani pentru a fi adusa la varsta permisa de lege si pentru acte sexuale intre persoanele heterosexuale.

In Statele Unite anul 2003 aduce abrogarea tuturor legilor improtiva "sodomiei". In China de astazi nu exista nici o lege impotriva relatiilor homosexuale, insa cei surprinsi avand astfel de relatii sunt adesea condamnati fiind catalogati ca "derbedei", catalogare ce le poate aduce ani de inchisoare sau "reeducare." In Japonia nu exista legi impotriva relatiilor homosexuale.

In Romania relatiile homosexuale sunt pe deplin legale din anul 2001, insa in trecut persoanele cu astfel de orientari sexuale au fost des persecutate de militie in anii comunismului. Inaintea dictaturii comuniste si de dictatura autoritara a lui Carol al II-lea, Codul Penal nu incrimina homosexualitatea decat daca "sodomia ar fi fost savarsita prin forta de catre un barbat asupra altuia" deci doar in caz de viol.
Este strict interzisa copierea sau reproducerea, totala sau partiala, a continutului acestui site fara acordul nostru scris!
Matrimoniale: Termeni si conditii de utilizare | Politica de confidentialitate |